Cadeau voor grote broer of zus

Cadeau voor grote broer of zus

8 minuten leestijd 9 januari 2024

Cadeautips voor grote broer of zus op je geboortelijst

article?.title


Wanneer je een nieuw kindje in je gezin verwelkomt, dan kan het normaal zijn dat de oudere broer of zus zich buitengesloten voelt. Een manier om kinderen meer te betrekken bij deze gebeurtenis, is door niet alle cadeaus alleen maar voor de baby te laten zijn, maar ze een cadeautje te geven in naam van hun nieuwe broer of zus. 


Je kan er ook voor kiezen om op je geboortelijst extra cadeaus toe te voegen die voor grote broer / zus zijn. Op deze manier krijgt hij / zij ook cadeautjes van anderen en betrek je hen nog meer bij de geboorte van hun nieuwe zusje of broertje. 


Welke cadeaus voor grote broer of zus kies je? 


Cadeaus uitzoeken voor oudere broers en zussen, kan een leuke opdracht zijn in de laatste weken van je zwangerschap. De beste cadeaus zijn namelijk cadeaus, waardoor je kind zich zowel nu als later betrokken voelt bij deze gebeurtenis. Dit kan je doen door voor persoonlijke cadeaus te kiezen of voor cadeaus met een educatieve waarde, maar eigenlijk is een kind meestal blij met elk cadeau. 


Om de beste cadeaus voor broers en zussen te vinden, hebben we naar persoonlijke ervaringen gekeken, naar onze bestaande geboortelijsten en onderzoek gedaan op basis van wat de psychologie- en ontwikkeling experts aanraden. 

Hier vind je het overzicht met cadeautips voor broers en zussen, ontworpen om de overgang soepeler te laten verlopen.


Kraamcadeaus met educatieve waarde 


Wanneer je een kind verschillende soorten speelgoed geeft, dan kan dit helpen om het kind geëngageerd te maken. Het kan ook verhinderen dat je kind zich verveelt en op een negatieve manier aandacht zoekt. 

Deze cadeaus zorgen voor verbinding bij jonge kinderen. Wanneer ze hiermee spelen zullen ze zich verbonden voelen met het gezin, met hun nieuwe broertje of zusje en krijgen ze ook de gelegenheid om jullie na te bootsen. Een speelse manier om bewustzijn te ontwikkelen en verantwoordelijkheidsgevoel te creëren.  


1. Pop voor grote broer of zus


Een pop is een laagdrempelige manier om je kindje zich verbonden te laten voelen met de nieuwe baby. Met een pop kunnen ze je nadoen, ook voor hun “kindje zorgen”, altijd bij zich houden en voelen ze zich ook verbonden met jou. Mijn dochter (ze was 2 jaar toen ze grote zus werd) kwam de eerste weken na de geboorte naast mij zitten tijdens het borstvoeden, waarna ze goed observeerde wat er gebeurde en ze vervolgens “haar baby” ook begon eten te geven. Ze stelde 100en vragen en het waren momenten waar ik nu nog steeds met een warm hart aan terug denk.


Deze twee poppen zijn populair bij kindjes: 


2. Poppendraagzak of buggy 


Als je van plan bent om je baby veel te dragen, dan kan het een leuk idee zijn om een poppendraagzak te kopen of een buggy. Zo kunnen ze ook met veel gemak buitenshuis hun pop meenemen en mama of papa nadoen. 



Uiteraard heeft popje ook een bed nodig zodat ze dicht naast grote broer of zus kunnen slapen. Ontdek dit prachtige bedje van Petite Amelie: 



3. Houten koffiezet apparaat: 


We weten al dat kindjes niets liever doen dan volwassenen nadoen. Met deze prachtige koffiezet kunnen ze je nu ook eindeloos koffies serveren. Fijne manier om je kindje te betrekken bij de dagelijkse dingen in je keuken of om hem om koffietjes te vragen wanneer je de baby aan het voeden bent.



4. Stoffer en blik: 


Klein geleerd is oud gedaan. Je zou ervan verbaasd zijn hoe graag jonge kindjes al mee willen helpen in het huis. Geef ze een stoffer en een blik en wie weet heb jij binnenkort een nieuwe helper in huis. 



5. Fotocamera


Voor de iets oudere kindjes is een fotocamera een leuk idee. Deze camera van Kidizoom is een aanrader vanaf 5 jaar. Je neemt een foto en drukt die onmiddellijk af, waarna je kindje de foto in zijn boek kleeft. Dit toestel werkt op een ingebouwde herlaadbare batterij en met 1 rol fotopapier kan je 80 foto’s printen. Het geheugen kan je uitbreiden met een gewone SD-kaart. De fotokwaliteit is niet HD maar voor een eerste camera maakt dit helemaal niets uit. Het belangrijkste is dat ze zonder volwassenen foto’s en filmpjes kunnen nemen en uitprinten.




Gepersonaliseerde kraamcadeaus geven aan grote broer of zus 


Een gepersonaliseerd cadeau voor een grote broer of zus is een mooie manier om ervoor te zorgen dat ze zich gezien en belangrijk voelen, vooral in een tijd waarin alle aandacht op de nieuwe baby gericht is. 


Het aanbod aan gepersonaliseerde items is groot geworden. Zo kan je kiezen om een t-shirt te laten bedrukken, een pull, bij elkaar passende kledij of mutsen, een badjas, een boek, een herinneringsdoos, enzovoort. Je kiest zelf de kleuren, het lettertype en de stijl. De lijst is eindeloos. 


Voor gepersonaliseerde artikelen raad ik je aan om een kijkje te nemen bij Virginie van Vicycle-It   of Ellen van Blauwvis.



Deze romper is een voorbeeld uit de collectie van Vicycle-It 



Open einde speelgoed als kraamcadeau voor grote broer of zus



Wanneer je een geboortelijst hebt bij Yes Baby, dan kan je hier ook gemakkelijk cadeaus aan toevoegen voor grote broer of zus. Zo maak je de geboortelijst iets inclusiever en krijgt niet enkel de baby cadeaus van familie en vrienden in de eerste maanden na de geboorte. Hier vind je enkele suggesties van open einde speelgoed, die een hele tijd zullen meegaan in je gezin. 


1. Magnetische tegels 


Je hebt nooit te veel magnetische tegels in huis. Dit open einde speelgoed is veelzijdig en geschikt voor alle leeftijden (opa is hier niet van weg te krijgen). Hiermee kan je bouwwerken in 3D maken en kunnen ze hun fantasie nabouwen. Als je nog geen magnetische tegels in huis hebt, dan raad ik je aan om te beginnen met een basisset van minstens 100 tegels. Deze zijn een minimum om leuke bouwwerken te maken. 

De bekendste merken die de markt domineren zijn Magna Tiles en Connetix. Beide merken zijn gekend voor de stevigheid en kwaliteit van de tegels, waardoor je bouwwerken in de hoogte niet te snel instorten. Het grootste verschil tussen beide zit in de kleur: die van Magna Tiles hebben felle kleuren, terwijl die van Connetix in pastel tinten zijn. Zelf hebben wij de Magna Tiles hier in huis en na 2 jaar intensief dagelijks gebruik kan ik bevestigen dat aan deze tegels nog niets scheelt. 

Wanneer je kiest voor een goedkopere variant, dan ga je helaas al snel merken dat deze minder kwalitatief zijn waardoor je niet zo hoog kan bouwen. Een ander probleem van de goedkopere varianten is dat de magneten in de tegels sneller loskomen, waardoor deze niet zo veilig zijn voor kinderen onder de 5 jaar. 

Voor wie graag Belgische producten koopt, raad ik je Cleverclixx aan, een nieuwkomer op de markt van de magnetische tegels. De kwaliteit van deze tegels is vergelijkbaar met Magna Tiles en Connetix. Ze hebben zowel felle als pasteltinten in hun gamma en ook fijne knikkerbanen met lichtjes. 

Opmerking: je kan de magnetische tegels van verschillende merken combineren. 

Dit zijn enkele populaire suggesties die vaak worden gekozen als basis set: 



Je vindt hierop ook heel wat uitbreidingen en leuke sets. Hier zijn onze favoriete uitbreidingen:


Voor de kindjes die graag bouwen, is deze bouwset een aanrader. Mijn zoontje is hier dol op en speelt hier elke dag mee. Hij bootst de geluiden van een kraan na en bouwt impressionante steden van magneten voor al wie het wil zien. 


2. Poppenhuizen 


Een poppenhuis is altijd een leuke toevoeging aan je huis. Het stimuleert de creativiteit en fantasie en bevordert tevens ook de motoriek door oog-handcoördinatie te oefenen. In mijn ervaring is een poppenhuis niet enkel voor meisjes, jongens spelen hier ook graag mee. 

Een populair poppenhuis is deze van Petite Amelie: 



Dit poppenhuis is populair bij +7 jarigen:



3. Stapelstenen


Een ander populair cadeau voor grote broers of zussen zijn stapelstenen. Deze stenen uit foam wegen licht, zijn sterk en kunnen op verschillende manieren gebruikt worden (parcours bouwen, klimmen, gebruiken als kommen, …). Het speelgoed is de laatste jaren ontzettend populair geworden bij kindjes tussen 1 en 5 jaar door het veelzijdige gebruik. 


Het meest populaire merk op de markt is het Duitse Stapelstein. Als alternatief heb je de stenen en blokken van het Belgische merk Moes Play, een nieuwkomer op de markt.  



4. Stapstenen 


Een variant op de stapelstenen zijn deze leukken stappensets van Gonge.  Naast de gewone stapstenen en rivierstenen heb je ook hogere heuveltoppen




Alternatievere cadeaus voor grote broer of zus 


Het voordeel van een geboortelijst bij Yes Baby dat je hier ook alternatievere cadeaus op kan zetten waarvan je oudere kind mee kan genieten. Denk aan: 
  • fietsabonnement waardoor je van fiets kan wisselen eens hij/zij begint te groeien
  • een familieabonnement voor de dierentuin 
  • een fotoshoot van de kindjes samen
  • een fotoshoot van het hele gezin 
  • een tienbeurtenkaart voor de lokale binnenspeeltuin of trampoline park 
  • enzovoort

Wil jij ook een geboortelijst met cadeaus van verschillende winkels, waar je bovendien ook cadeaus aan kan toevoegen voor de oudere broer of zus? Druk hier en maak gratis een geboortelijst aan. Je kan het vrijblijvend uitproberen. 


Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat Yes Baby een kleine commissie ontvangt wanneer jij via onze link dit product aanschaft. Dit gebeurt zonder enige meerkost voor jou en zorgt dat we gratis content kunnen blijven aanbieden. We kiezen de producten die we aanraden zorgvuldig uit en deze zijn nooit gesponsord. 


Verwante artikels