De beste kinderstoel van 2024

De beste kinderstoel van 2024

13 minuten leestijd 4 maart 2024

De beste kinderstoelen voor je baby op een rij

article?.title


Een kinderstoel heb je nodig wanneer je baby op zichzelf kan zitten en aan vaste voeding begint. Het is dan fijn dat je kindje ook mee aan tafel kan schuiven. Een kinderstoel (of eetstoel, we gebruiken de twee termen in dit artikel door elkaar) is een veilige plek aan tafel voor je jonge kindje.

Bij het kiezen van een kinderstoel nemen de meeste ouders de volgende factoren in overweging: grootte, duurzaamheid, kostprijs en hoe gemakkelijk het is om de stoel te kuisen. We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste kinderstoelen zodat je makkelijker kan kiezen uit het grote aanbod dat er op de markt is.  


Vanaf welke leeftijd gebruik je een kinderstoel? 


De meeste kinderstoelen zijn geschikt om te gebruiken vanaf 6 maanden. Maar elk kind ontwikkelt verschillend. Kijk daarom naar de vaardigheden van je kindje en zijn vermogen om zelfstandig rechtop te zitten met zijn romp alvorens je hem in een eetstoel zet. 

Je kindje moet zijn hoofd zelfstandig rechtop kunnen houden terwijl hij in de stoel zit. Wanneer je merkt dat je kindje wat scheef zakt, is het eigenlijk nog niet sterk genoeg om lange tijd in deze positie te zitten. Beperk in dat geval het zitmoment en oefen elke dag een beetje. Wanneer je kindje naar een zijkant leunt, kun je overwegen om een opgerolde handdoek toe te voegen voor extra steun om rechtop te zitten. 


Hoe kies je een eetstoel? 


Voordat je een kinderstoel uitkiest, is het goed om enkele zaken zoals je levensstijl, beschikbare ruimte en budget onder de loep te nemen. Hou met deze zaken rekening: 

  • Ruimte: Heb je een grote ruimte en tafel waar de kinderstoel komt te staan? Dan heb je misschien liever een kinderstoel die je aan de tafel kan aanschuiven. Heb je een kleinere tafel of ruimte, dan verkies je misschien eerder een hangende of klapstoel. 
  • Levensstijl: Als jullie vaak reizen, dan is het misschien aangeraden om ook een draagbare eetstoel aan je geboortelijst toe te voegen. 
  • Kuisen: Sommige ouders vinden het niet erg om een stoel te kiezen die esthetisch beter in hun interieur past, maar niet gemakkelijk te kuisen is. Maar als je nu al weet dat kleine gaatjes met groentepap je gek zullen maken, dan verkies je beter een stoel die gemakkelijk afveegbaar is en geen kleine gaatjes heeft. 
  • Opklabpaarheid: In kleine ruimtes is een opklapbare kinderstoel een goed idee, zodat je deze opbergt als je de stoel niet gebruikt. 
  • Duurzaamheid: Ben je van plan om de kinderstoel verschillende jaren te gebruiken? Dan kies je waarschijnlijk liever voor een kinderstoel die meegroeit met je kindje. 

Welke soorten kinderstoelen bestaan er? 


Terwijl je het aanbod van eetstoelen bekijkt, merk je dat er drie soorten kinderstoelen bestaan: 

  • Een hoge, aangepaste eetstoel: deze kinderstoel is waar de meeste mensen aan denken als ze zich een traditionele kinderstoel voorstellen. Deze hoge kinderstoelen worden gemaakt van hout of plastic en nemen vaak zoveel plaats in als een normale stoel. De kenmerken en extra’s variëren, en zijn onder meer: wielen met rem, verstelbare hoogte van het zitje, een voetensteun, verstelbare rugleuningen, veiligheidsriemen, een eetblad, inklapbaarheid, enzovoort. Sommige kinderstoelen kunnen zelfs omgebouwd worden zodat zelfs een volwassene hierop uiteindelijk kan zitten. 
  • Draagbare kinderstoelen: deze kinderstoelen zijn ontworpen voor onderweg (maar sommige ouders gebruiken deze ook thuis, dus maak je geen zorgen) Deze kinderstoelen zijn lichter en compacter dan de traditionele tegenhangers. De meeste zijn voorzien van clips die aan een tafel of aanrecht kunnen worden bevestigd, of met uitklapbare poten waardoor de stoel gemakkelijk kan worden opgezet en afgebroken. 
  • Stoelverhogers: deze kinderstoelen zijn ontworpen voor oudere peuters of kinderen die minder ondersteuning nodig hebben aan tafel. De verhoger kan aan een gewone stoel worden vastgemaakt om extra ruimte en gemak te creëren. Sommige hebben ook een verwijderbaar eetblad. 

Beste kinderstoelen volgens Yes Baby per categorie:


  • Beste meegroeistoel



Kort overzicht

  • Scandinavische klassieker sinds 1972
  • Groeit mee met je kind (kan een volwassene tot 110 kg dragen!)
  • Voeg je zo toe aan tafel 
  • Prijzig, vooral met alle extra accessoires


Waarom zijn wij fan?

Deze klassieker is niet voor niets zo populair bij vele gezinnen. Ook wij zijn fan van zijn eenvoudige design, hoge duurzaamheid en dat deze stoel meegroeit met je gezin. De Tripp Trapp kan tot 110 kg dragen, waardoor zelfs een volwassene hierop kan zitten. De stoel is bedoeld om direct aan te schuiven aan elke tafel, zonder eetblad. Er zijn accessoires die je kan aankopen, zoals een pasgeboren set, een kussen, een eetblad en een babyset. 


Te overwegen: 

Het grootste nadeel van deze kinderstoel is de hoge aankoopprijs. Vooral als je van plan bent om de accessoires er bij te kopen, dan is deze stoel een grote hap uit je budget. Doordat de kinderstoel van goede kwaliteit is, kan je relatief gemakkelijk een goede tweedehands Tripp Trapp vinden aan ongeveer de helft van de originele prijs (afhankelijk van model / jaartal). 

Hou je van de looks van de Tripp Trapp, maar wil je graag een iets goedkopere variant? Onze twee favoriete alternatieven zijn dan de Hauck Alpha kinderstoel en de Timba kinderstoel van Bebeconfort Deze komen qua looks, functionaliteiten en duurzaamheid het dichtste bij de Trip Trap kinderstoel. 


  • Beste moderne aanpasbare kinderstoel



Kort overzicht:

  • Gemakkelijk ineen te zetten en te kuisen
  • Aanpasbare zit en voetensteun, zonder gereedschap
  • Groeit mee van baby tot peuter tot kleuter en verder 


Waarom zijn wij fan?

Deze kinderstoel kwam in 2023 op de markt en is in onze ogen een aangenaam alternatief voor de populaire Tripp Trapp. Qua design ziet de Giraffe er iets moderner en strakker uit en is iets compacter. Deze kinderstoel is goed doordacht en heeft alle functionaliteiten die je nodig acht. Om te beginnen is hij ontzettend gemakkelijk ineen te zetten, zonder dat je hiervoor gereedschap nodig hebt buiten de kleine sleutel die werd bijgeleverd. Ook het aanpassen van het zitje en de voetensteun zijn gemakkelijk in de hoogte te verstellen met een simpele klik.

Wat ons behoorlijk enthousiast maakt is dat deze kinderstoel geen gaatjes en hoekjes heeft waar voedsel in kan komen. De stoel is gemakkelijk af te kuisen en het eetblad kan mee in de vaatwasser. We vinden het ook fijn dat de stoel gewoon aan de tafel aangeschoven kan worden en meegroeit met je kind. Zelfs een volwassene tot 100 kg kan op deze stoel zitten. 


Te overwegen:

De stoel kan je niet opvouwen om op te bergen. Deze kinderstoel is ook aan de dure kant, zeker als je een extra set voor je pasgeboren kindje wil toevoegen voor de eerste zes maanden of een kussen. 


  • Beste budget kinderstoel



Kort overzicht

  • Zeer betaalbaar
  • Gemakkelijk te kuisen 
  • Zonder voetensteun
  • Niet ondersteunend voor jonge baby’s


Waarom zijn wij fan?

De prachtige eenvoud en betaalbaarheid van deze IKEA kinderstoel valt niet te ontkennen.Voor nog geen 16 euro heb je een compacte kinderstoel met eetblad die gemakkelijk te kuisen valt. Hij weegt bovendien weinig en je kan hem gemakkelijk uit elkaar halen (de poten gaan eraf), waardoor dit een populaire kinderstoel is die bij menige grootouder staat. 


Te overwegen

Het grootste nadeel van deze kinderstoel is dat hij niet ergonomisch is doordat er geen voetensteun aanwezig is. Je kan dit wel aanpassen door er bijvoorbeeld Een tweede nadeel van deze stoel is dat hij niet kleiner wordt om hem op te bergen. Je kan de poten wel van de kinderstoel halen, maar het zitje is een geheel. Het eetblad is ook niet zo eenvoudig los te klikken. Om meer comfort aan de stoel toe te voegen, kan je kiezen om een steunkussen dat Ikea ontworpen heeft toe te voegen, een cover of een voetensteun


Een alternatief dat lijkt op de Antilop kinderstoel is de kinderstoel van Puck. De kinderstoel van Puck is iets beter afgewerkt, multifunctioneler en comfortabeler. 


  • Beste inklapbare eetstoel



Kort overzicht

  • Innovatieve stoel en design
  • Opblooipbaar
  • Kan tot 230 kg dragen
  • Weegt maar 5 kg


Waarom zijn wij fan?

Deze eetstoel van Scandinavisch design ziet er niet alleen mooi uit, maar het allerhandigste aan deze stoel is dat je hem kan dichtklappen en zo wegbergen. Zoals je kan zien aan het design heeft de kinderstoel 3 verschillende voetsteunen, waardoor de stoel ook als trapje gebruikt kan worden. 


Te overwegen:

Deze kinderstoel is prijzig, en dit is zonder de extra accessoires. Voor je pasgeboren baby kan je een pasgeboren set aanschaffen, waar je baby de eerste 6 maanden kan inzitten. Vanaf 6 maanden gebruik je een veiligheidsbeugel, die je apart moet aankopen. Er zijn ook kussens beschikbaar om je kindje in het begin beter te ondersteunen. 


Tip - Wist je dat je ook een kinderstoel kan huren en dit huurabonnement ook kan toevoegen aan je geboortelijst op Yes Baby? De Klap-stoel van Kaos kan je bijvoorbeeld al huren van 15,50 euro per maand bij Tiny Library 

Klik hier om vrijblijvend een online geboortelijst bij Yes Baby aan te maken, met een huurabonnement voor verschillende babyproducten.  


  • Beste design eetstoel


Kort overzicht:

  • 2 manieren om hem te gebruiken 
  • Gemakkelijk te kuisen 
  • Door wijde poten neemt het redelijk veel plaats in
  • Voor ondersteuning van jonge kindjes kussen nodig


Waarom zijn wij fan?

De Evolu kinderstoel van Childhome is met zijn strak design een mooie aanwinst in je keuken of aan de eettafel voor een mooie prijs. De kuip waar het kindje in zit is gemaakt van plastic, dat bijzonder gemakkelijk af te kuisen is doordat het geen gaatjes en hoekjes heeft. De stoelen zijn gemaakt van hout en kunnen versteld worden op twee hoogtes. 

Het enige nadeel aan deze eetstoel in onze ogen is dat hij plaats inneemt. Door zijn mooie design wijzen de poten naar buiten toe, waardoor je gemakkelijker over de poten struikelt. Hij neemt zo ook wat meer plaats in dan een normale kinderstoel, wat lastiger is in een kleinere ruimte. 


Te overwegen:

Voor jonge kindjes is het aangeraden om het verkleinkussen bij te bestellen. Hierdoor heeft je kindje wat meer ondersteuning in de eetstoel. Het eetblad is ook niet inbegrepen, waardoor het totale bedrag van de eetstoel inclusief deze 2 accessoires oploopt tot 200 euro. De eetstoel is geschikt voor tafels van een gewone hoogte. Heb je een keukeneiland maar wil je toch graag deze eetstoel, dan kan je hiervoor een extra set poten aankopen. 



  • Beste draagbare eetstoel


Kort overzicht

  • Draagbare kinderstoel 
  • Compact inklapbaar
  • Weegt weinig (4 kg) 
  • Te gebruiken van 6 tot 36 maanden


Waarom zijn wij fan?

Voor een democratische prijs heb je een goede eetstoel met eetblad, volledig opplooibaar. Daardoor is deze kinderstoel geschikt als je veel onderweg bent en een eetstoel mee wil nemen op locatie. De stoel is gemaakt uit kunstleer en daarom makkelijk te kuisen. 


Te overwegen

Het zitje van de Lucky stoel zit redelijk ruim, waardoor het niet minder geschikt is voor jonge baby's. Er zijn geen verkleinkussens verkrijgbaar, waardoor je met een handdoek of een klein kussen zelf stabiliteit zal moeten toevoegen. Een vergelijkbare kinderstoel in deze categorie is de Happy kinderstoel van Cabino of de Plain kinderstoel van Puck   


  • Beste veelzijdige kinderstoel 


Kort overzicht

  • 6-in-1 functies
  • Inklapbaar
  • Groeit mee tot 6 jaar
  • Komt met alle accessoires


Waarom zijn wij fan?

Dit is de beste kinderstoel als je een all-in-one stoel zoekt. Deze kinderstoel kan je al gebruiken vanaf de geboorte tot en met 6 jaar door de 6 functionaliteiten. Er zijn 9 verschillende hoogtestanden, 5 verschillende ligstanden en 4 standen voor de positie van het eetblad aan te passen. Alle accessoires zijn inbegrepen. 

De eetstoel plooit bovendien compact in, zodat deze gemakkelijk weg te bergen is. Ondanks de bekleding van de stoel is deze toch makkelijk te kuisen met een vochtige doek en in de wasmachine als het echt te erg wordt.  


Te overwegen

Een van de minpunten aan deze stoel is dat je deze kan gebruiken tot de leeftijd van 6 jaar. Hierna zal je kindje moeten overschakelen op een gewone stoel of een boosterzitje. 

Goede alternatieven voor de Minla stoel zijn de Polly kinderstoel van Chicco en de Prima Pappa stoel van Peg Pereggo. Beide komen qua functionaliteiten, design en kwaliteit overeen met de Minla stoel van Maxi Cosi. 


  • Beste nieuwe kinderstoel


Kort overzicht

  • Modern design 
  • 5-in-1 zitsysteem
  • Groeit mee tot 12 jaar (84 kg)
  • Prijzig, vooral met alle extra accessoires


Waarom zijn wij fan?

Steps is de nieuwe kinderstoel van Stokke, naast de populaire Tripp Trapp. Zoals je van Stokke kan verwachten, is deze stoel van goede kwaliteit en heeft het een mooi design. 

De kinderstoel zoals de afbeelding hierboven is te gebruiken vanaf 3 jaar en is nog aanpasbaar tot de leeftijd van 12 jaar. Voor je pasgeboren baby heb je een pasgeboren set die je er op kan klikken. Als je kindje kan zitten, gebruik je een speciale babyset die op de stoel klikt, al dan niet met een eetblad. De voetensteun is verstelbaar, net zoals de rugleuning.  


Te overwegen 

Met accessoires erbij is deze kinderstoel een serieuze investering en hap uit je budget. Aan de andere kant, deze stoel kan je voor de komende 12 jaren gebruiken. Sommige ouders vinden dat deze stoel relatief veel plaats inneemt, maar in vergelijking met andere eetstoelen van dezelfde grootte is het gewicht vergelijkbaar. 



Meest gestelde vragen over kinderstoelen 


Is een hoge kinderstoel de investering waard?


Hoge kinderstoelen zijn de investering waard voor ouders die graag een specifieke en veilige plaats wensen voor hun kindje aan tafel. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen wanneer je aan het winkelen bent voor een kinderstoel, is “Is dit de juiste hoge stoel voor mijn familie en levensstijl?” Hoge kinderstoelen kosten een aanzienlijk deel van het budget en nemen plaats in, dus je wilt zeker zijn dat je een eetstoel uitkiest op basis van jouw behoeftes. 


Hoe kuis je een kinderstoel?


Het is best om de handleiding van je kinderstoel door te nemen, aangezien het afhankelijk is van je merk en model. In het algemeen om een kinderstoel te kuisen verwijder je eerst overtollig eten of resten. Daarna veeg je de stoel proper met een vochtig doekje en een milde zeep. Veeg nadien schoon met een vochtige doek en laat het drogen door de lucht. Als de eetstoel een verwijderbaar eetblad heeft, neem deze dan weg en was het af in de wasbak of in de afwasmachine.  


Wanneer stop je met het gebruiken van een kinderstoel?


De meeste ouders kiezen ervoor om een eetstoel te blijven gebruiken tot als hun kind de leeftijd van 2 of 3 jaar bereikt heeft. Zoals we gezien hebben, zijn er ook eetstoelen die hierna nog meegroeien met je kindje, sommige zelfs tot het gewicht van een volwassene. 


Hebben kinderstoelen een gewichtslimiet?


Ja, zoals de meeste babyproducten hebben ook kinderstoelen een gewichtslimiet. De maximum limiet is afhankelijk van model en varieert van 12 tot zelfs 100 kg. 


Vanaf wanneer mag een baby in de eetstoel? 


Van zodra je kindje zelfstandig rechtop kan zitten. Het is belangrijk dat je kindje zijn romp rechtop kan houden. Sommige modellen van eetstoelen hebben ook een aangepast zitje voor een pasgeboren baby dat je kan gebruiken van geboorte tot als je baby ongeveer 6 maanden is. 




– Over Yes Baby. Zoek je een geboortelijst die meegroeit met je gezin? Voeg alle producten van al je favoriete winkels toe aan één geboortelijst? Maak vrijblijvend een geboortelijst aan.   



Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat Yes Baby een commissie ontvangt wanneer jij via onze link het product aanschaft. Dit gebeurt zonder enige meerkost voor jou en zorgt dat we gratis content kunnen blijven aanbieden. We kiezen de producten die we aanraden zorgvuldig uit en deze zijn nooit gesponsord. 





Verwante artikels