De beste wiegen voor baby's

De beste wiegen voor baby's

7 minuten leestijd 25 mei 2020

Een wieg is een speciale slaapplaats voor je pasgeboren baby.

article?.title


Het thema slapen is een belangrijk onderwerp voor nieuwe ouders. Er bestaat veel informatie over dit thema, dat zich soms regelrecht tegenspreekt. Het is daarom niet altijd gemakkelijk om het bos nog door de bomen te zien. Wat zijn de officiële richtlijnen, wat is ontdekt in studies en wat wordt door de experten aangeraden?  

 

De voordelen van een kamer delen 

Historisch gezien hebben vrouwen steeds in de buurt van hun pasgeboren baby geslapen en in vele culturen is dit nog steeds het dominante gebruik (Mileva‐Seitz, Bakermans‐Kranenburg, et al., 2016). Hier kwam in de 19e eeuw verandering in doordat pasgeboren baby’s in Westerse culturen in hun eigen babykamer te slapen werden gelegd. Toch wordt door experten (zowel nationaal door Kind & Gezin als internationaal) nu opnieuw aangeraden om je baby zo dicht mogelijk bij je te slapen te leggen in de eerste zes maanden, idealiter tot de leeftijd van één jaar. 

Samen in dezelfde kamer slapen wordt ten zeerste aangeraden omdat het de kans op wiegendood in het eerste half jaar bijna halveert. Ook blijkt dat borstvoeden (meestal) gemakkelijker verloopt bij room-sharing en de baby zijn cortisolspiegel lager is (wat goed is want cortisol is het stresshormoon). Een recente studie die kinderen tot de leeftijd van 8 jaar gevolgd heeft (Beijers, Cassidy, Lustermans & de Weerth, 2018), vond aanwijzingen van een verband tussen room-sharing in de eerste 6 maanden en positieve uitkomsten bij het kind op lange termijn, waaronder een verbeterde slaapkwaliteit en meer pro-sociaal gedrag. Meer onderzoek is natuurlijk nodig, maar we kunnen alvast onthouden dat er geen aanwijzingen zijn voor negatieve effecten van het delen van een kamer met je pasgeboren baby. Integendeel.  

 

Hoe doe je het beste aan kamer delen?

Het belangrijkste is dat een pasgeboren baby zo dicht mogelijk bij zijn ouders slaapt, maar wel liefst in een eigen bed. Daarom dat er een groot verschil wordt gemaakt tussen samen slapen in dezelfde kamer (room-sharing) en samen slapen in hetzelfde bed (bed-sharing). Room-sharing wordt aangeraden, bed-sharing daarentegen wordt afgeraden wegens het verhoogde risico op wiegendood (Moon & American Academy of Pedriatrics Task Force on Sudden Infant Death Syndrome, 2016). Je baby kan je daarom beter te slapen leggen in een wieg of een co-slaper.  

 

Wat is een wieg? 

Een wieg is een kleinere variant van een babybed, geschikt voor de eerste zes maanden, tot als je baby eigenlijk genoeg kracht heeft ontwikkeld om zich te beginnen om te draaien. Een wieg wordt meestal in de slaapkamer (of naast het bed van de ouders) geplaatst en de zijkanten kunnen niet losgemaakt worden. 

 

Wat is een co-slaper? 

Een co-slaper is een soort van wieg, waarbij een aansluiting wordt gemaakt tussen jouw bed en de baby zijn wieg. Alle co-slapers hebben één kant die je kan openen. Het maakt de nachtelijke voedingen iets zachter doordat je baby op een armlengte verwijderd is, zonder uit bed te hoeven. Zeker als je een zware bevalling of een keizersnede hebt gehad, is het gemakkelijk als je baby binnen handbereik ligt. Dit is in onze ogen het enige veilige alternatief voor het bed delen met je baby, omdat je baby vlak naast je ligt, maar toch in zijn eigen bedje. 

Hieronder vind je enkele van onze favoriete wiegen en co-slapers:

De Snuzpod

 

Waarom de Snuzpod?


Deze leuk uitziende wieg heeft 3 functies in 1 design! De Snüzpod is zowel een co-slaper, een reiswieg en een alleenstaande wieg. Het design is simpel, robuust en tijdloos waardoor het mooi past in jouw slaapkamer. Je kan deze wieg aanpassen aan de hoogte van je bed via de 9 hoogtestanden. Ook heeft deze wieg een schommelstand en kan je hem schuin zetten voor kindjes die last hebben van reflux. De zijkant is gemakkelijk naar beneden te ritsen zodat je gemakkelijk de wieg kan omvormen tot een co-slaper zodat je ’s nachts je baby kan voeden zonder uit bed te moeten. Ook beschikbaar in verschillende kleuren (wit, donkergrijs, duivengrijs, zwart).

Te onthouden  

Het mozes mandje (het bovenste deel van het bedje) kan je ook apart gebruiken. Sommige ouders merken op dat deze mand redelijk zwaar is waardoor het verplaatsen tussen verschillende kamers niet altijd zo handig is. (Zeker niet voor de vrouw de eerste weken na de bevalling)

 

 

Chicco next to me

 

Waarom de Chicco next 2 me?

Deze wieg past op zo goed als elk bed en bedframe met zijn 11 verschillende hoogtestanden. Het bed heeft wieltjes (met remmen), waardoor je het gemakkelijk van plaats kan wisselen. Je kan het bedje schuin zetten, wat goed is voor baby’s met reflux. De wieg is gemakkelijk in- en uit elkaar te zetten waardoor je het snel kan ombouwen van een wieg naar een co-slaper en omgekeerd. Daarenboven kan je deze wieg ook gebruiken als een schommelwieg. Met deze wieg kan je ‘s nachts heel gemakkelijk je baby voeden zonder uit je bed te moeten. De zijkanten ritsen naar beneden en toch ligt je baby nog veilig en beschermd.

Te onthouden

Sommige ouders vinden de matras iets te hard, maar dit kan je gemakkelijk oplossen door er een topper naar keuze op te plaatsen.

 

 

Kinderkraft Uno

 

Waarom de Kinderkraft Uno?

Dit is de perfecte budgetco-slaper. Deze co-slaper en wieg past op zo goed als elk bed en heeft 5 verschillende hoogtestanden. Je kan zelfs deze wieg schuin hellen waardoor het hoofdje van je baby hoger kan leggen. Het bed is  gemakkelijk in- en uit te klappen en je krijgt er ook een handige tas bij om het bed te transporteren. De zijkanten van de wieg kan je gemakkelijk losmaken en in de wasmachine wassen. Deze co-slaper is gemaakt uit aluminium waardoor hij maar 6 kg weegt.


Te onthouden

De kwaliteit van de matras is iets minder., maar deze kan je gemakkelijk vervangen of een topper voor vinden. Al bij al blijft deze wieg / co-slaper een echt koopje.

 

 

Rotan wieg

 

Waarom deze wieg?

Dit is de perfecte stijlvolle wieg om je baby in te slapen te leggen, zowel overdag als ’s nachts. Deze wieg ziet er razend knap uit en ademt een Boheemse sfeer uit. Doordat deze wieg van rotan gemaakt is (soort van lianen), is ze heel sterk om je baby te dragen. Je hebt ook verschillende accessoires zoals een nest waardoor je baby nog comfortabeler ligt.  

Te onthouden

Het in elkaar schroeven van de wieg is voor sommige ouders een uitdaging.

 

Het mozes mandje 

Waarom dit mozes mandje?  

Dit mandje ziet er leuk uit en is bijzonder handig om een pasgeboren baby in te slapen te leggen. Doordat het zo licht is, kan je het gemakkelijk meenemen buitenshuis of verplaatsen doorheen het huis. Het is niet zo stevig als een echte wieg, maar het komt er wel het dichtste bij in de buurt.

Te onthouden  

Denk er wel aan dat als je je baby hier in legt tijdens de nacht, dat hij dan laag bij de grond ligt en dus gemakkelijker kou kan krijgen. Ook is het niet zo handig om je te moeten bukken naar de grond als je net een keizersnede of een zware bevalling hebt gehad. Er bestaat voor deze wieg wel een handige staander zodat je baby  

 

 

Op zoek naar andere wiegen, co-slapers, manden en bednestjes? Neem hier een kijkje.

Yes Baby selecteert de producten die ze aanraadt zorgvuldig. Wij worden op geen enkele manier gesponsord om deze producten te promoten. Wel kan Yes Baby een vergoeding ontvangen voor aangesloten (affiliate) links in dit artikel. 

Verwante artikels