Diversiteit in kinderboeken

Diversiteit in kinderboeken

7 minuten leestijd 28 april 2024

Inclusieve boekentips voor kinderen

article?.title


Als fervente boekenliefhebber wil ik graag mijn liefde voor boeken doorgeven aan mijn kinderen. Tijdens mijn zwangerschap en ook na de geboorte begon ik daarom al snel de boekenkast te vullen. Ook in de bib zien ze me elke maand terug en kies ik ondertussen samen met mijn kindjes een ruime selectie boeken om mee naar huis te nemen.


Vensters en spiegels van de wereld 


Boeken zijn vensters waardoor kinderen de wereld leren kennen, maar kunnen ook spiegels zijn waarin ze zichzelf herkennen. Ik was dan ook verbaasd om te merken dat de meeste kinderboeken niet zo divers zijn terwijl onze maatschappij dat wel is. 


Zelf komen mijn man en ik uit andere werelddelen (mijn man is afkomstig uit het Midden Oosten). We zijn daarom elk opgegroeid in een andere cultuur en samenleving en willen deze kleurrijke mix dan ook graag doorgeven aan onze kinderen. We vinden het noodzakelijk dat onze kinderen van jongs af aan meekrijgen dat de wereld divers is.


Boeken zijn hierin een goede manier om deze rijkdom mee te geven. Kinderen die opgroeien met boeken waarin de personages op hen lijken en denken zoals zij, kunnen een beperkt wereldbeeld ontwikkelen. Inclusieve boeken tonen daarentegen de diversiteit aan mensen die deel uitmaken van onze gemeenschappen en helpen kinderen de wereld in al zijn rijkdom en complexiteit te zien.



Wat zijn de voordelen van het lezen van inclusieve boeken voor kinderen?


Algemeen gezien zijn inclusieve boeken een cruciaal instrument om empathie te bevorderen, stereotypen te bestrijden en een meer inclusieve samenleving op te bouwen. Door vroeg te beginnen kunnen we helpen om een generatie jonge mensen te vormen die begripvoller, empathischer en inclusiever is. Hier vind je 4 belangrijke redenen waarom ook jij zou moeten investeren in (enkele) inclusieve boeken in je boekenkast: 


1. Inclusieve boeken bevorderen empathie: wanneer kinderen verhalen lezen met personages met verschillende achtergronden, leren ze mensen te begrijpen en zich in te leven in mensen die anders zijn dan zijzelf. Dit helpt om een meer compassievolle en inclusieve samenleving op te bouwen.


2. Inclusieve boeken vergroten het gevoel van eigenwaarde: voor kinderen uit gemarginaliseerde gemeenschappen kan het ongelooflijk empowerend zijn om zichzelf in de literatuur vertegenwoordigd te zien. Het helpt hen te voelen dat hun ervaringen en perspectieven worden gewaardeerd en dat ze een plek in de wereld hebben.


3. Inclusieve boeken bestrijden stereotypen: veel boeken houden schadelijke stereotypen over mensen met een bepaalde achtergrond in stand, al dan niet opzettelijk. Inclusieve boeken hebben de kracht om deze stereotypen uit te dagen en een nauwkeuriger en genuanceerd begrip te bevorderen.


4. Vroeg beginnen is de sleutel: Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen vanaf zes maanden oud mensen kunnen herkennen en categoriseren op basis van huidskleur. Door vanaf de geboorte inclusieve boeken te introduceren, kunnen ouders en verzorgers kinderen helpen een positieve en inclusieve houding te ontwikkelen.


Gelukkig zijn er de laatste jaren heel wat leuke inclusieve boeken voor (jonge) kinderen op de markt gekomen. Hier vind je enkele van mijn favoriete boeken voor baby’s en kindjes tot ongeveer 2 jaar. Deze hebben we zelf in onze boekenkast staan en/of hebben we bijvoorbeeld cadeau gegeven aan de crèche en de kleuterklas.  


Inclusieve boeken voor baby’s van 0 tot 1 jaar


1. Hey Baby Kalender



Deze leuke kalender, geïllustreerd door Eva Mouton, geeft je inspiratie om 52 weken lang spelletjes samen met je baby te doen. Elke week biedt de kalender inspiratie om elkaar spelenderwijs te leren kennen, een hechte band op te bouwen vanaf de geboorte en je baby uit te dagen om te bewegen. 

In deze serie heb je ook nog Hey Baby 2 (van 1 tot 2 jaar) en Hey Baby 3 (van 2 tot 3 jaar).


2. Goedemorgen Slaap zacht



Ook dit boekje van Laura Van Bouchout is een aanrader voor baby’s. Je kan dit boekje gebruiken bij het ochtend- of avondritueel. Bovendien is het een zwart / wit boekje, waardoor kleine ogen de contrasten ook snel kunnen ontdekken.


3. Rijen rijen rijen in een wagentje



In dit leuke prentenboek vind je 12 bekende liedjes die elk kind wel leert kennen. Is je baby nog heel klein, dan kan je deze liedjes voor hem zingen. Weet je niet meer hoe de liedjes gaan? Met een QR-code in het boek kan je de liedjes beluisteren. Liedjes hebben bovendien een positieve uitwerking op de taalontwikkeling van je baby. De tekeningen die bij de liedjes horen zijn kleurrijk en mooi uitgewerkt.



4. Ik ben blij dat jij er bent 



Dit is een interactief verhaal over een peuter en zijn poes.Het boekje kan je niet alleen voorlezen, maar nodigt ook uit om je kindje te strelen, knuffelen en kriebelen. Een leuk boek om naar elkaar toe te groeien in de eerste maanden en jaren.


5. Zoekboek: Rik en zijn familie 



Leuk zoekboek waarin Rik de nieuwe baby bezoekt van tante Mies en oom Ahmed. Nadien gaat Rik ook nog langs bij oma en opa waar hij de oude fotoalbums bekijkt en zo de verschillende gezinsopstellingen en generaties leert kennen.



Inclusieve boeken voor peuters van 1 tot 2 jaar


1. Hoe voel jij je?



Met dit leuke flapjesboek, geschikt voor peuters en kleuters, bespreek je alle gevoelens met je kindje. Door de flapjes en de leuke tekeningen is het een toegankelijke manier om gevoelens met je kind te bespreken.


2. Wat gaat mama doen?



In dit leuke kartonnen flapjesboek krijgen peuters interactieve vragen voorgesteld over wat mama gaat doen. Wat ik bijzonder leuk vind in dit boek is dat mama niet enkel de was doet, maar ze kan ook de schommel repareren met een hamer.


3. Wat gaat het kindje doen?



In dit leuke kartonnen flapjesboek krijgen peuters interactieve raadspelletjes voorgeschoteld. Een leuke manier om verschillende activiteiten te ontdekken, zoals “wat doe je als je vies bent?”. Dan ga je in bad.


4. Prinsje kiest zelf



In dit kartonnen boek ontdekken kinderen samen met prinsje alle kleuren en kleren die er bestaan. Het boekje is geschreven in rijmvorm en heeft een leuke kroonvorm.


5. Dokter, waar ben je?



In dit flapjesboek ontdekt je peuter wie er allemaal in het ziekenhuis werkt. Achter de flapjes ontdekt hij dokters, verplegers, ambulance broeders en assistenten. De flapjes zijn van vilt, waardoor ze iets minder makkelijk te slopen zijn.


6. Luna op het potje



Een leuk potjesboek dat kan dienen als aanvulling op de potjestraining. Een leuk en ontspannend boek voor kindjes die zindelijk leren worden.


7. Mam, waar blijft het kindje?



Leuk voorleesboek met rijm voor wie een tweede (of volgende) kindje verwacht. Sam verwacht een broertje of zusje en heeft niet zoveel zin om nog lang te wachten. Daarom bereidt ook zij zich voor op de komst van haar nieuwe broertje of zusje, waarmee ze dolgraag wil samen spelen.


8. Aan welk dier op de boerderij denk ik?



In dit kartonnen boekje op rijm kunnen peuters raadspelletjes doen over dieren. De kindjes in het boekje stellen een vraag, en door de aanwijzingen in het boek kun je raden over welk dier het gaat. Leuk boekje voor peuters die graag met dieren bezig zijn of van raadseltjes houden. 


9. Kijk om je heen



In dit boek met flapjes ontdekt je peuter de wereld om zich heen en komt hij in aanmerking met eerste woordjes over cijfers, vormen, kleuren, tegenstellingen en het menselijk lichaam.  


10. De 9 stappen van Baby Antiracist


Dit boek is de kinderversie van het volwassenenboek “How to be an antiracist”. Het boek is geschikt voor kinderen van alle leeftijden, maar je kan het zeker ook al beginnen voorlezen aan (zeer) jonge kinderen. In dit boek wordt aan de hand van 9 stappen uitgelegd hoe we kinderen kunnen opvoeden als antiracisten. Bij elke tip volgt een uitleg en dit nodigt uit tot een gesprek.



Op zoek naar meer boekentips of op zoek naar een webshop waar ze focussen op inclusief materiaal (boeken, speelgoed, decoratie of educatief materiaal)? Neem dan zeker een kijkje bij: 


Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat Yes Baby een kleine commissie ontvangt wanneer jij via onze link dit product aankoopt. Dit gebeurt zonder enige meerkost voor jou en zorgt dat wij gratis content kunnen blijven aanbieden. We kiezen de producten die we aanraden zorgvuldig uit en deze zijn nooit gesponsord. 

Verwante artikels